Bestemmingen -> Tanzania ->

Tanzania

Vorige
Volgende

Wat is de beste tijd om te reizen? Het is moeilijk om exact aan te geven wat de beste reistijd is. Als we i.v.m. het regenseizoen april en mei uitsluiten – een groot aantal accommodaties is dan zelfs gesloten – komen de periodes juni tot juli en november tot maart als beste periodes naar boven. In deze periode bevindt de migratie zich in de Serengeti, is het land groen, bloeien de bloemen en bomen en worden de meeste jonge dieren geboren. Toch hebben de maanden augustus tot oktober ook zijn bekoringen. Door de droge periode bevinden de dieren zich in een kleiner gebied in de buurt van drinkplaatsen. Het is een ideale periode om de big 5 te spotten. De beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen valt tussen juli en november en tussen januari en begin maart.

Zijn er vaccinaties nodig voor Tanzania? Voor het reizen naar Tanzania zijn sommige inentingen verplicht of op zijn minst aanbevolen! U dient maatregelen te nemen tegen Gele Koorts, DTP, Hepatitus A, cholera en bilharzia. Verder wordt een malaria-kuur aangeraden. Raadpleeg altijd een deskundige over de laatste stand van zaken op het gebied van vaccinatie. Voor advies kunt u contact opnemen met de GGD in uw woonplaats.

Het is ook altijd handig om insectenwerende middelen mee te nemen, bij voorkeur een middel dat DEET bevat. Verder is het aan te raden om een klamboe (muskietennet) te gebruiken! In de hotels waar jullie verblijven is een klamboe (indien nodig) aanwezig.

Belangrijk: in de parken Tarangire, Lake Manyara en Serengeti komen tsetse vliegen voor. Deze  vliegen bijten venijnig (vergelijkbaar met een horzel). Om prikken te voorkomen is slechts 1 remedie voorhanden: goede kleding dragen. Aan te raden is om tijdens de game drives schoenen, sokken en een lange broek te dragen.

In verband met maag- en darmklachten raden wij aan om flessen met water te kopen. Let erop dat ijsblokjes van leidingwater gemaakt zijn. Bij gevoelige darmen kan dit ook al tot problemen leiden. Let ook op met etenswaren die u op straat koopt en ongeschild fruit. Neem voor de zekerheid een middel tegen maag- en darmklachten mee.

Hoe veilig is het om te reizen? Over het algemeen geldt dat Tanzania een veilig land is. Dit komt mede doordat u met een gids op safari gaat. In de meeste lodges is een kluisje aanwezig waar u uw waardevolle spullen in kunt achterlaten. De gids kan u onderweg nog van adviezen voorzien en voorkomen dat u per ongeluk onnodige risico's neemt. Ook kan hij u vergezellen bij uw aankopen op de markt of souvenirshop. Omdat u relatief weinig tijd in grote steden doorbrengt, is de kans om in vervelende situatie terecht te komen gering. Loop nooit rond met dure sieraden en grote hoeveelheden cash. En neem ’s avonds wat eerder een taxi in plaats van een wandeling naar uw hotel. Neem zo min mogelijk spullen mee waar u anders alleen maar op moet letten.

Is Tanzania een duur land om naar te reizen? Tanzania is een relatief dure bestemming. Dit heeft twee oorzaken, die beide ook als prettig ervaren kunnen worden. De eerste reden is de hoge entreeprijzen voor de parken. Voor de Serengeti is dit bijvoorbeeld $ 60,- per persoon per 24 uur. Met deze entree gelden wordt in Tanzania goed omgesprongen en natuurgebieden worden in stand gehouden. De tweede oorzaak is het beperkt aantal accommodaties in de nationale parken. Hierdoor is het aantal toeristen aan een maximum verbonden, wat tijdens de safari's prettig is, maar wat eveneens tot kunstmatig hoge prijzen leidt. Zelfs hotels met een beperkte service kunnen hoge prijzen blijven vragen. Wat buiten kijf staat, is dat u als u de juiste lodges kiest u absoluut waar voor uw geld krijgt. En tijdens de safari's zijn alle maaltijden in de prijs inbegrepen.

Hoe lang is het vliegen naar Tanzania? Tanzania is dichterbij dan u denkt. De directe vluchten met de KLM tussen Amsterdam en Arusha duren ongeveer 10 uur. Omdat het tijdsverschil maximaal 2 uur is (in de winter) heeft u geen last van een jetlag. Dit maakt Tanzania ook geschikt voor een kort verblijf tijdens de kerst- of krokusvakantie.

Hoe reis ik binnen Tanzania, hoe is de infrastructuur? De wegen zijn voor Afrikaanse begrippen prima, zelfs in de nationaal parken zijn de wegen vaak goed uitgehard. Binnen 2 uur rijdt u over goede asfaltwegen naar Tarangire en Lake Manyara. Om te voorkomen dat de mensen te hard rijden, hebben ze kuilen (in plaats van drempels) aangelegd. Ook Ngorongoro is goed bereikbaar en ligt op ongeveer een uur rijden van Lake Manyara. De wegen naar Serengeti en Lake Eyasi zijn echter slecht. De safari's worden dan ook in een 4WD uitgevoerd. Alle parken zijn overigens ook per vliegtuig te bereiken. Op Zanzibar zijn de wegen relatief goed en kunt u eventueel zelf een auto huren om het eiland te verkennen.

Wat voor dieren kan ik tijdens de reis zien? In ieder geval impala's, wildebeesten (duizenden tijdens de migratie), zebra's en giraffes. In Tarangire en Selous heeft u de grootste kans om grote kuddes olifanten aan te treffen. Leeuwen spot u hoogst waarschijnlijk in de Serengeti en Ngorongoro, evenals buffels. Voor luipaarden en neushoorns heeft een naast een goede gids, vooral veel geduld en een dosis geluk nodig. Luipaarden spotten is echt lastig. Het zijn eigenzinnige, goed gecamoufleerde nachtdieren, die zich het liefst verstoppen in bomen of struikgewas. Andere dieren die u mogelijk zult zien zijn hyena's, nijlpaarden, jakhalsen en veel verschillende antilopes en vogels. Tanzania is een waar paradijs voor fervente vogelaars.

Wat zijn de visum en paspoortvereisten? Voor reizen naar Tanzania geldt dat u in het bezit dient te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook dienen in het paspoort voldoende lege pagina’s te zitten voor het benodigde visum (ongeveer 2 lege pagina’s). Het visum voor Tanzania kunt u regelen op de luchthaven. De kosten hiervoor zijn $50 per persoon.

Waarom naar Tanzania, wat onderscheidt Tanzania van andere reisbestemmingen? De Serengeti met zijn migratie van miljoenen wildebeesten en zebra's, de Ngorongorokrater, de Kilimanjaro en Zanibar zijn eigenlijk al voldoende redenen om een reis naar Tanzania te maken. Tel daar de vriendelijke mensen, de schitterende natuur (u kunt er waanzinnig mooi wandelen), Tarangire (baobab's), Lake Manyara (Rift Valley), Lake Victoria en de nationaal parken in het zuiden er bij op en u zult zich afvragen waarom u nog nooit naar Tanzania bent geweest.

Wat voor talen worden er gesproken? Swahili en Engels zijn in Tanzania de officiële talen, met Engels als de belangrijkste handelstaal. Er zijn ook hier verschillende lokale stammentalen. Buiten de dorpen en steden spreken relatief weinig mensen Engels. Het is heel handig als je enige woorden Swahili beheerst, zoals Jambo (hoi), Karibu (welkom), Habari (hoe gaat het), Nzuri (goed), Kwa heri (tot ziens) en Asante sana (dank u wel).

Club@frica uw reisspecialist die u het "echte Afrika" wil laten ervaren.

YouTube