Bestemmingen -> Zambia ->

Zambia

  • Zambia_Busanga_Plains_940x430

De zon kruipt over de horizon en warmt u op met de eerste stralen van de dag. De gids gaat door zijn knieën, wijzend naar een olifant badend in de rivier. U wordt in de rug beschermd door de tweede gids met zijn geweer. Uw blik is alert op de geringste beweging. Uw oren alert op elk geluid. Dit is dé Zambia safari ervaring - in het wilde hart van Afrika.

Lusaka
In deze hoofdstad woont ongeveer tien procent van de bevolking van Zambia. De stad wordt gezien als het handels, financieel, bestuurlijk en educatieve centrum van het land. Het heeft niet veel attracties maar als u hier verblijft als tussenstops of voor een van de binnenlandse vluchten kunt u een van de volgende activiteiten ondernemen. In het centrum zie je veel galeries van kunstenaars, de Henry Tayali Visual Arts Gallery is een van de beste.

Ook openluchtmarkten zijn in overvloed aanwezig, hiervan is de Kamwala Market in het zuiden van de stad de bekendste. Het is een hele gebeurtenis om hier rond te lopen. Een ander uitstapje is naar het grote en luxe Manda Hill winkelcentrum of naar het buiten de stad gelegen Kalimba Reptile Farm. Andere bezienswaardigheden zijn het Old state House, First church, het township en de overheidsgebouwen. Op nog geen uur rijden liggen enkele lodges die bij een langer verblijf absolute aanraders zijn.

Zuid Luangwa National Park
South Luangwa National Park gelegen in de Luangwa vallei is bijna 9000 km2 groot en één van de mooiste parken van Zuidelijk Afrika. Het landschap bestaat uit een combinatie van dichte bossen, savannes en een aantal open vlaktes. Dit enorme gebied van pure wildernis is het leefgebied van ruim honderd zoogdieren en 420 vogelsoorten, waaronder de grotere roofdieren. De brede Luangwa rivier is de slagader van het park en stroomt het hele jaar door, maar wordt erg ondiep in het droge seizoen. Op de zandbanken die dan ontstaan liggen dan vaak nijlpaarden en krokodillen te zonnebaden.

Hier komen vrijwel alle dieren van het Afrikaanse continent voor. Naast olifanten, buffels en zebra’s zijn hier ook leeuwen, luipaarden, kudu's, nijlpaarden, krokodillen, puku's, de zeldzame wilde honden de inheemse Thornicroft giraffe en het Cookson’s wildebeest vinden. Dit is een van de parken in Zambia waar u zowel een avond als een night gamedrive kunt maken. De night game drive is een van de hoogtepunten waarbij u met een open terreinwagen in het donker door het park rijdt, op zoek naar nachtdieren zoals de luipaard. De meeste lodges in dit nationale park liggen aan de Luangwa rivier. Ten zuiden van de ingang is het vrij druk; het noorden wordt minder vaak bezocht.

Noord Luangwa National Park en noord Zambia
Een van de ‘wildste’ plekken op aarde vindt u in North Luangwa National Park, bekend om zijn grote kuddes buffels en troepen leeuwen. Dit park heeft slechts een paar kleine bushcamps die zich uitsluitend op de wandelsafari’s richtten, een geweldige bestemming voor safari verslaafden. De diversiteit aan habitat’s in dit park is onvoorstelbaar. Er zijn mopane bossen, dichtbegroeide oeverbossen met sausage bomen. Vandaag de dag vind je hier grote kuddes buffels, al even grote troepen leeuwen, maar ook Cookson's wildebeesten, Crawshay's zebra's, verschillende antilope- en vogelsoorten, en natuurlijk olifanten.

Als u met de auto naar het Noorden gaat krijgt u een goede indruk van dit gebied. Lege wegen langs natuurlijke bossen, granieten koppies en heldere watervallen. U rijdt door kleine traditionele dorpjes, waar kinderen langs de weg staan te zwaaien. Dit is het thuisland van de prehistorische schoenbek ooievaar en duizenden Lechwe antilopen. Het Kasanga N.P. kenmerkt zich door miombo bomen en moeraswouden. Het is een schitterend klein park met een zeer gevarieerd landschap en mini eco systemen. Op nog geen 50 kilometer van dit park is de legendarische missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone gestorven.

Hiervandaan kunt u via een korte maar spectaculaire vlucht naar de Bangwelu Swamps. Één van de beste redenen voor een bezoek aan de Bangweulu moerassen is het ervaren van de grenzeloosheid van dit bijzondere gebied. De oneindige vergezichten richting horizon, waar lucht en water elkaar raken, geven een gevoel van onbeperkte vrijheid.

Kafue National Park
Het Kafue National Park ligt ongeveer 200 kilometer ten westen van Lusaka. Tegelijkertijd zijn er maar weinig lodges en dus weinig bezoekers. Naast de garantie op nijlpaarden en krokodillen is Kafue - dankzij het water - ook een vogelparadijs. Er is een grote verscheidenheid aan vegetatie en het is één van de beste parken om de “Big Five” te spotten. Er zijn safari’s per 4WD en boot, maar ook wandel safari’s zijn mogelijk.

U ziet hier veel wild onder andere leeuwen, hyena’s, cheeta’s, luipaarden, buffels, sabel antilopen, puku’s, bushbucks en zebra’s. ’s Nachts is er de mogelijkheid nachtdieren te spotten zoals de civet kat en de genet. De enorme oppervlakte en het zeer geringe aantal lodges staan in elk geval garant voor een zeer exclusieve safari.

In het droge seizoen van juni tot en met oktober moet u een bezoek aan Kafue absoluut combineren met de Busanga Plains. Dit is een uitgestrekt moerasgebied gevoed door de Lufupa rivier en misschien wel één van de bekendere gebieden in Kafue. De in het noordwesten van Kafue National Park gelegen Busanga Plains vormen een uniek ecosysteem: 's zomers tref je in deze uiterwaarden duizenden watervogels aan, maar als de delta in de herfst opdroogt, stranden met zekere regelmaat nijlpaarden in de ondiepe vennetjes. Dan ook trekt deze regio veel antilopensoorten, en dus uiteraard roofdieren aan. Vooral leeuwen komen hier veel voor. Vogelliefhebbers kunnen hier wel hun hart ophalen: er zijn maar liefst 400 verschillende vogelsoorten te bewonderen.

Lower Zambezi National Park
Lower Zambezi National Park is Zambia’s nieuwste park en het ligt ten noordwesten van de Zambezi rivier en tegenover het Mana Pools National Park van Zimbabwe. Het wild is het beste te zien vanaf het water dus boottrips worden door de lodges aangeboden. Een groep olifanten het water zien oversteken is niet ongewoon en een hoogtepunt van uw trip. Het Lower Zambezi National Park heeft een oppervlakte van 4.092 km2. Hiervan ligt 120 kilometer aan de noordelijke oever van de Zambezi rivier. Deze ligging aan de rivier met de vele eilandjes maakt het park speciaal. Op de achtergrond in het park domineren de heuvels als andere grens van het park.

De Zambezi rivier is de levensader van het park en hier komen naast de hier levende nijlpaarden en krokodillen ook andere dieren hun dorst lessen. Kuddes van honderden olifanten of buffels zijn geen uitzondering naast de diverse soorten antilopen. Naast de conventionele gamedrives kunt u in het Lower Zambezi National Park ook kanotochten maken van lodge naar lodge. Dit is een unieke gelegenheid om het wild van Zambia te bekijken.

Livingstone en Victoria Falls
Op de grens met Zimbabwe, dicht bij Livingstone, biedt Zambia een nog unieker schouwspel: de Victoria watervallen, de grootste watervallen ter wereld! Toen David Livingstone in 1855 tijdens zijn tocht de Victoria watervallen zag schreef hij in zijn reisjournaal, “bij het zien van zoiets moois zouden zelf engelen in hun vlucht betoverd raken”. Hij noemde de watervallen naar zijn koningin Victoria, maar in het Kololo heten ze Mosi-oa-Tunya en in het Nambya Chinotimba wat vertaald “donderende rook” betekent. Op een heldere dag kan men de spray op 50 kilometer afstand al zien. De Victoria Falls zijn 1,7 kilometer breed, 108 meter hoog en gemiddeld valt er één miljoen liter water per seconde naar beneden. Tussen maart en mei kan er wel negen keer zoveel water naar beneden donderen. De watervallen worden dus niet voor niets als één van de zeven wereldwonderen gezien.

U kunt deelnemen aan één van de vele activiteiten die hier georganiseerd worden: een bezoek aan de watervallen, raften op de Zambezi, bungee jumpen, sunset cruise, jet boottrips, kanotochten, zwemmen aan de rand van de falls, wandelen langs de kloof of met een ultralight vliegtuigje boven de watervallen zweven. Daarnaast is het mogelijk om een traditioneel Afrikaanse dorpje in de omgeving te bezoeken, per ossenwagen.

Klantenrecensies

We willen jullie bedanken voor het wederom perfect organiseren van onze reis naar Botswana / Zambia. De bestemmingen, de zorgvuldig geselecteerde locaties, de belangrijke verbindingen tussen de locaties, allemaal top geregeld. We hebben ons echt geen moment zorgen hoeven te maken. Echt een zorgeloze vakantie, heerlijk. We kunnen iedereen aanraden de organisatie van dit soort speciale en “op maat gesneden” unieke reizen etc. door Clubafrica te laten verzorgen. Nogmaals dank voor deze onvergetelijke vakantie.
 
Klik hier voor meer recensies

Club@frica uw reisspecialist die u het "echte Afrika" wil laten ervaren.

YouTube